Pizzeria Boccaccio v Nitre
15.2 cestou na lyžák sme sa zastavili v Nitre. S plne naloženým autom (4 lyže, 3 gitary, klavír, kufre...) sme hľadali parkovacie miesto na ktoré by bol dobrý výhľad z pizzerky Boccaccio (http://www.boccaccio.sk/), ktorú som pár dni predtým vygooglil so zrejme najlepšími referenciami pre Nitru. Nitra bola v tomto ohľade fajn, bola zhruba na pol ceste do našej destinácie a spoliehal som sa, že vo väčšom meste sa nájde aspoň jedná kvalitná pizzeria čo bude stáť za to. Prezradím dopredu - stála za to ;-)Katka, Ondro a ja sme si dali po pive (výborná čapovaná Plzeň), Lacovi ako šoférovi sa ušla Vinea. Po krátkej debate sme sa dohodli, že okúsime dve pizze - Bufala a Fiorentina. Čo to sme už ziedli cestou a predsa len nám šlo o gurmánsky pôžitok a nie o all-u-can-eat baštu.
Hore pizza Bufala, nižšie Fiorentina |
Zaujímavá bola pizza Buffala, ktorá ako najdrahšia v menu obsahovala len 2 ingrediencie - paradajkovú omáčku a mozzarellu z byvola. Asi netreba hovoriť, že to bola práve tá druhá záležitosť ktorá spôsobovala nadštandardnú cenu 7.47 eur. Nezdalo sa nám však, že by sa byvoly zvykli dojiť, a tak nás zaujímalo ako to, že sa jedná o mozzarellu z byvola. Po pomerne rozpačitom vysvetlení od čašníčky, ktoré sme si možno mali nechať až po jedle som si zaumienil, že si všetko overím na nete. A pravda je vskutku prijateľná - ide jednoducho o mozzarellu z mlieka takzvaného byvola vodného. Predpokladám teda, že zo strany čašníčky išlo o miernu nevedomosť, ktorú na tomto mieste nebudem ďalej rozvádzať :-)
Boccaccia nemá na robenie pizze dedikovaného pizzaiola avšak nutno podotknúť, že kuchár, ktorý nám pripravoval pizze to mal "zmáknuté" na jednotku. Z cesta vyformoval dva perfektné kruhy, ingrediencie boli ideálne rozložené a po cca 5 minútach pečenia v originálnej peci na drevo sme mali na stole dve vynikajúce pizze.
Ako boli písané v Petrovej Reinhartovej knižke American Pie - 80% pôžitku z pizze je tvorených kôrkou (ang. crust). Tá bola v prípade Boccaccie jemná a zároveň chrumkavá - do istej miery teda po vzore Neapolských pizz. Pre mňa bola ale najväčší zážitok trojuholník z pizze Bufalo - mozzarella z byvola v kombinácii s výbornou omáčkou a so správne prepečeným cestom vytvoril ideálnu kombináciu chutí, ktorú môžem považovať za dosiaľ svoj najlepší pizza experience (aj keď nutno povedať, že až tak veľa som ich zatiaľ nemal .. ;-))
Pizza Fiorentina mala, ako to po správnosti aj má byť, šunku na pizzi až po upečení. Tým si zachovala čerstvosť a nespiekla sa v teplotách, ktoré v peci na drevo kľudne dosahujú nad 500 stupňov Celzia.
Super review :) tesim sa na dalsie :) P.S. skoda, mne prislo povodne vysvetlenie Mozzarely z byvola o dost akcnejsie ;)
ReplyDelete