Wednesday, 7 August 2013

Caffe Paluba v Žiari nad Hronom

Štvrtok 1. augusta sme sa vydali na cestu do Klenovca, kde sme mali prenajatú chatku v horách - bez telefónneho signálu, s problematickou dostupnosťou a obkolesenú prírodou, až srdce poskočí. A aj poskočilo, teda aspoň nám podaktorým Bratislavským deťom, ktorých najväčší denný styk s prírodou je často krát také to zelené pozadie na Windows.

Google-maps ukazovali kúsok pod 3 hodiny cestovania autom, čiže keďže sme vyrazili o tretej z Bratislavy, na chatu sme dorazili zhruba o pol desiatej. Nie nie, nič sa nebojte, matematika je stále v poriadku - naša cesta totiž mala ešte jeden way-point a to v Žiari nad Hronom, sympatickom meste pri R1ke, v ktorom sme mali hneď dva objekty záujmu: Tesco a pizza.

Tesco bolo jedno z tých menších, ale stále s prívlastkom "hyper", takže sme našli viac-menej všetko, rýchlo a bez stresu. Horšie už bolo nakladanie samotného nákupu do autíčka, ktoré však nakoniec poslušne náklad odnieslo do cieľa bez akýchkoľvek protestov. Ešte predtým sme však namierili k pizzerii/kaviarni Paluba, ktorú som si deň predtým okukol na internete a objavil výborné referencie od hodnotiteľov. Ako bonus bola od Tesca vzdialená "čoby kameňom dohodil" (nebyť paneláku uprostred, možno by niekto skutočne dohodil) a tak nebolo o čom a už o chvíľu sme sedeli na vonkajšej terase a vyberali spomedzi nekonečného zoznamu ponúkaných pizz.

Caffe Paluba


Na výber je odhadom 60-70 druhov pizz, čo je impozantné, ale skôr na škodu. Zákazník nevie čo si vybrať - v hustom lese rôznych (prevažne talianskych) názvov a ingrediencií je ťažko sa orientovať, asi ako keď sa niekto prvý krát ocitne v Petržalke. V tomto smere by z nášho pohľadu bolo lepšie ponúknuť zopár overených pizz a následne pridať možnosť ich úpravy, alebo vytvorenia si vlastnej kombinácie zo zoznamu ingrediencií. Osobne by ma zaujímalo ako si to vlastne môže miestny pizzaiolo všetko zapamätať, keďže v USA som mal ešte aj po mesiaci problém spomenúť si, čo to dočerta ide na tú Mediterranean pizzu (ok, po mesiaci som to nevedel ešte ani vysloviť)...

Pizza Roma


Nakoniec sme si však predsa len vybrali. Mňa v menu hneď zaujala pizza Roma, keďže bola so smotanovým základom a s pestom - to prvé mám rád no nie je obvyklé nájsť miesto paradajkovej omáčky smotanu, no a to druhé som chcel na pizzi vyskúšať už dlhšie. Takže dámy a páni, v hlavných úlohách dnes hrajú Smotana a Pes.... HEEJ AJ JA SOM TU! JAAA, JAA! Ach áno, pardon, zabudol som ešte na madam Nivu - smotana a pesto neboli jediné ingrediencie... A nespomenul som tiež syr a olivy, no dá sa povedať, že to je jedno. Od prvého hryzu po posledný som cítil prakticky iba nivu, nivu a nič len nivu. Po chuti pesta a smotany nebolo ani chýru ani slychu. Celkovo asi najhoršia pizza akú som mal odkedy robím tento pizza quest, čo potvrdzuje aj fakt, že som prvý krát nedojedol.

Spoločná foto1



Avšak pozor pozor, ešte neodchádzajte od televíznych obrazoviek! Pizza s nivou nie je pre každého a fakt, že Paluba bola s jej dávkou vskutku veľkodušná je skôr pozitívum. Je pravda, že kombinácia niva-pesto-olivy vám dodá asi tak týždennú dávku soli, no niekomu to môže chutiť a je moja blbosť, že som si to neuvedomil!

Spoločná foto 2


Naproti tomu moji spolu-huntiči disponovali väčšou dávkou rozumu a napr. Ivon zvolila veľmi chutnú pizzu s brúsnicami a kuracím mäsom, ktorou ma aj ponúkla za čo dodatočne ešte raz ďakujem :-) . Navyše kôrka bola príjemne jemná, pizza akurát (a celkom rýchlo) upečená, dostatočne veľká a v dobrej cene. Aj ďalšie vyjadrenia mojich spoluhuntičov sú pomerne pozitívne, posúďte sami:
  • Redaktor: Dobrý deň tu z pizzerie Paluba v Žiari nad Hronom, miestny čas 17:15, znalec M. čo vravíte na vašu pizzu a túto pizzeriu?
  • Znalec M.: Kvocient gustácie tohto produktu je nadpriemerný, no v mojej existencionalite som bol svedkom aj superiorných entít. Pozitívne evaluujem absenciu aerodynamických prúdov v environmente tohto lokálu.
  • Redaktor: Poprosím znalkyňu I. o vyjadrenie?
  • Znalkyňa I.: Išlo o unikátnu sladkoslanú kompozíciu.
  • Redaktor: Znalkyňa K.?
  • Znalkyňa K.: La pizza è buona.
  • Redaktor: A na záver znalec R.?
  • Znalec R.: Pizza je po pi...
  • Redaktor: Ďakujeme za rozhovory a vraciame slovo do štúdia.
Na záver by som teda dodal len jedno - tak ako vie chabé cesto a kôrka pokaziť najlepšie ingrediencie sveta, tak vedia aj ingrediencie skaziť ináč chutný korpus. Cesto si v pizzerii asi nevyberiete, čo pôjde navrch už skôr. Vyberajte s rozumom, ja sa nive už radšej vyhnem ;-)

No comments:

Post a Comment