Google-maps ukazovali kúsok pod 3 hodiny cestovania autom, čiže keďže sme vyrazili o tretej z Bratislavy, na chatu sme dorazili zhruba o pol desiatej. Nie nie, nič sa nebojte, matematika je stále v poriadku - naša cesta totiž mala ešte jeden way-point a to v Žiari nad Hronom, sympatickom meste pri R1ke, v ktorom sme mali hneď dva objekty záujmu: Tesco a pizza.
Tesco bolo jedno z tých menších, ale stále s prívlastkom "hyper", takže sme našli viac-menej všetko, rýchlo a bez stresu. Horšie už bolo nakladanie samotného nákupu do autíčka, ktoré však nakoniec poslušne náklad odnieslo do cieľa bez akýchkoľvek protestov. Ešte predtým sme však namierili k pizzerii/kaviarni Paluba, ktorú som si deň predtým okukol na internete a objavil výborné referencie od hodnotiteľov. Ako bonus bola od Tesca vzdialená "čoby kameňom dohodil" (nebyť paneláku uprostred, možno by niekto skutočne dohodil) a tak nebolo o čom a už o chvíľu sme sedeli na vonkajšej terase a vyberali spomedzi nekonečného zoznamu ponúkaných pizz.
Caffe Paluba |
Na výber je odhadom 60-70 druhov pizz, čo je impozantné, ale skôr na škodu. Zákazník nevie čo si vybrať - v hustom lese rôznych (prevažne talianskych) názvov a ingrediencií je ťažko sa orientovať, asi ako keď sa niekto prvý krát ocitne v Petržalke. V tomto smere by z nášho pohľadu bolo lepšie ponúknuť zopár overených pizz a následne pridať možnosť ich úpravy, alebo vytvorenia si vlastnej kombinácie zo zoznamu ingrediencií. Osobne by ma zaujímalo ako si to vlastne môže miestny pizzaiolo všetko zapamätať, keďže v USA som mal ešte aj po mesiaci problém spomenúť si, čo to dočerta ide na tú Mediterranean pizzu (ok, po mesiaci som to nevedel ešte ani vysloviť)...
Pizza Roma |
Nakoniec sme si však predsa len vybrali. Mňa v menu hneď zaujala pizza Roma, keďže bola so smotanovým základom a s pestom - to prvé mám rád no nie je obvyklé nájsť miesto paradajkovej omáčky smotanu, no a to druhé som chcel na pizzi vyskúšať už dlhšie. Takže dámy a páni, v hlavných úlohách dnes hrajú Smotana a Pes.... HEEJ AJ JA SOM TU! JAAA, JAA! Ach áno, pardon, zabudol som ešte na madam Nivu - smotana a pesto neboli jediné ingrediencie... A nespomenul som tiež syr a olivy, no dá sa povedať, že to je jedno. Od prvého hryzu po posledný som cítil prakticky iba nivu, nivu a nič len nivu. Po chuti pesta a smotany nebolo ani chýru ani slychu. Celkovo asi najhoršia pizza akú som mal odkedy robím tento pizza quest, čo potvrdzuje aj fakt, že som prvý krát nedojedol.
Spoločná foto1 |
Avšak pozor pozor, ešte neodchádzajte od televíznych obrazoviek! Pizza s nivou nie je pre každého a fakt, že Paluba bola s jej dávkou vskutku veľkodušná je skôr pozitívum. Je pravda, že kombinácia niva-pesto-olivy vám dodá asi tak týždennú dávku soli, no niekomu to môže chutiť a je moja blbosť, že som si to neuvedomil!
Spoločná foto 2 |
Naproti tomu moji spolu-huntiči disponovali väčšou dávkou rozumu a napr. Ivon zvolila veľmi chutnú pizzu s brúsnicami a kuracím mäsom, ktorou ma aj ponúkla za čo dodatočne ešte raz ďakujem :-) . Navyše kôrka bola príjemne jemná, pizza akurát (a celkom rýchlo) upečená, dostatočne veľká a v dobrej cene. Aj ďalšie vyjadrenia mojich spoluhuntičov sú pomerne pozitívne, posúďte sami:
- Redaktor: Dobrý deň tu z pizzerie Paluba v Žiari nad Hronom, miestny čas 17:15, znalec M. čo vravíte na vašu pizzu a túto pizzeriu?
- Znalec M.: Kvocient gustácie tohto produktu je nadpriemerný, no v mojej existencionalite som bol svedkom aj superiorných entít. Pozitívne evaluujem absenciu aerodynamických prúdov v environmente tohto lokálu.
- Redaktor: Poprosím znalkyňu I. o vyjadrenie?
- Znalkyňa I.: Išlo o unikátnu sladkoslanú kompozíciu.
- Redaktor: Znalkyňa K.?
- Znalkyňa K.: La pizza è buona.
- Redaktor: A na záver znalec R.?
- Znalec R.: Pizza je po pi...
- Redaktor: Ďakujeme za rozhovory a vraciame slovo do štúdia.
No comments:
Post a Comment