Sunday, 28 July 2013

Primo Amore (BA)

Ako ste si isto všimli, prevažná časť doterajších pizza huntov sa odohrávala v Bratislave, kde koniec koncov jestvujem posledné desaťročia. Toto sa síce už čoskoro zmení mojím odchodom na nejaký čas do Osla, no aj v našej rodnej hrudi sa mi podarilo nájsť podniky, kde robia výborné pizze. Napriek prevahe Bratislavských pizzerii však v mojej pamäti stále dominovala Nitrianska Boccaccio, ktorá bola vôbec prvotinou tohto blogu. Toto prvenstvo jej už nikto nevezme a keďže to bola moja akási prvá láska medzi pizzeriami, podobne chutné pizze budú skrátka musieť predviesť niečo navyše (napr. zažonglovať s motorovými pílami) aby sa dostali, aspoň dočasne, na piedestál tohto pizza questu.

Vskutku príznačne je preto tento príspevok o pizzerii na Kolárku s názvom Primo Amore, čo v preklade znamená "prvá láska". Odporúčanie prišlo od Maťa S., a keďže Maťo S. je akýsi MacGyver medzi kuchármi schopný iba zo sáčku vifónu a rýchlovarnej kanvice pripraviť štvorchodovú večeru pre 18 ľudí, zobral som jeho odporúčanie na Primo Amore celkom vážne.

Do pizzerie som sa nezávisle dohodol s dvoma skupinkami na obed vo štvrtok 25. júla a večeru v piatok 26. júla. Mohlo by sa zdať, že to je škoda a mal som radšej skúsiť pre ďalší hunt iný lokál, menu v Primo Amore však podobné obavy neoprávňuje - na výber je asi 50 pízz v mnohých zaujímavých kombináciach a s pravými a chutnými ingredienciami. Keby to nestačilo, varia sa aj rôzne cestoviny, gnocchi či lasagne a na koniec sa človek môže doraziť výborným homemade tiramisu alebo cheesecakom.

Tiramisu


Vo štvrtok sme boli v Amore na obed, z čoho vyplývali mierne dlhšie čakacie doby. Okolo 25 minút od objednávky po prvý hryz nie je optimálne a rozhorčenie mladíka pri vedľajšom stole preto malo aké také opodstatnenie. Na druhej strane, veľa záleží aj od náhody a keď príde pizzaiolovi zrazu 8-10 objednávok na komplikované pizze, nie je možné to rýchlo zvládnuť. Kto chce čerstvé pizze z čerstvého cesta počas obedňajších hodín, musí rátať aj s čakaním.

My sme sa počas čakania opäť zabávali rôznymi predstavami typu "po ruke plaziace sa prosciutto crudo a poskakujúce kúsky mozzarelly, ktoré po náročnom výstupe čaká zaslúžené osvieženie v podobe šípky z predných zubov do bazéna Krušovíc pod jazykom...". Áno, toto bolo vo štvrtok keď som tam bol s Ľubom a Maťou, ktorá sa podobným halucináciam vyhla, keďže jej šalát bol pripravený relatívne rýchlo a celkom okato si ho potom pred nami aj vychutnávala!


Maťa (n)a šalát



My


Naša pomsta však prišla už čoskoro v podobe dvoch krásnych, okrúhlych, ideálne upečených, na šesť kúskov nakrájaných pizzách Maurizio a Super capricciosa. Prvá bola moja a druhá Ľubova no vzájomne sme to posharovali, rozanalyzovali a všetci traja sme sa zhodli, že kombinácia dubáky-crudo-parmezán na pizzi Maurizio je veľmi vydarená, navyše sa dubáky postarali o nádhernú jedinečnú arómu. Pridajme k tomu fantastickú kôrku (veľmi podobná tej v Boccaccii v Nitre), chutnú omáčku a celkom jasne môžem Maurizio označiť za doposiaľ najlepšiu pizzu, akú som kedy mal. Ale spokojní sme boli všetci, niektorí z nás sa dokonca ihneď wi-fi spojili s duchovným svetom a odovzdali tak svoje pocity a dojmy prostredníctvom meditácie.




Maurizio



Super capricciosa


Meditácia


Otázka preto bola, čo skúsiť v piatok, keď sme sa sem na večeru vybrali s partiou ľudí, ktorých som spoznal na Seneckom kurze volejbalu pár týždňov dozadu. Už spomínaný Maťo vsadil na Gamberetti pizzu s krevetami a viacerí si dali cestoviny alebo gnocchi. Len tíško som závidel Jurovi, ktorý nedávno navštívil Neapol a jeho najlepšie pizzerie, po ktorých na pizzu na Slovensku nemal ani pomyslenia. Nevadí, aspoň viem že je sa na čo tešiť keď tam raz zavítam.

Bufalotta


Voľba u mňa padla tento krát na pizzu Bufalotta s kúskami byvolej mozzarelly, ktorá podobne ako v Nitre figurovala v menu ako najdrahšia (vyše 8 eur). Tento krát však spomínanú mozzarellu vhodne dopĺňali čerstvé paradajky, rucola a parmezán - všetko v "surovom" stave, starostlivo poukladané na rozpálený korpus s paradajkovou omáčkou. V tom bol teda aj rozdiel oproti Boccaccii, kde mozzarella di bufala bola na pizzi už počas pečenia (ktorá možnosť chutila viac však netuším). Bufalotta bola fantastická, no napriek papierovým predpokladom Maurizio udržal prvé miesto. Predsalen, trefná kombinácia ingrediencií je ako zohratý futbalový tím - nemusí v ňom byť hviezda aby porazil súperov, hoci majú v tíme skvelú individualitu. V tomto prípade to bolo o chlp, ale predsa.

Ak ste sa dočítali až sem, je myslím jasné, že Primo Amore odporúčam ako miesto, kde nájdete (pre mňa) najlepšiu pizzu v Bratislave. Nezostáva mi nič iné ako poďakovať spoluhuntičom a špeciálne Maťovi za odporúčanie na tento podnik, ktorý som vlastne doteraz celkom úspešne ignoroval napriek častému chodeniu okolo.

Takže tak. Nie síce Primo, ale určite Amore ;-)

2 comments:

  1. Najlepsia pizza v Neapole, mozno aj na svete teda kedze Neapol je povazovany za mesto s najlepsou pizzou - pizzeria Sorbillo:

    http://www.sorbillo.it/en/

    Ked tam budes, priprav sa ze na stol sa caka cca. hodinu ak nemas extra stastie ako my :-P . Daj si len cistu margheritu, v juli 2013 stala okolo 3.5 ecka. Varovanie: najblizsi mesiac nebudes schopny jest slovensku pizzu :-)

    ReplyDelete
  2. Hah az teraz som precital Tvoj comment, myslim ze som o Sorbille uz cital, veru na taketo podniky sa caka. Raz tam zavitam, dam "save as" na tu chut a potom sa to skusim naucit :)

    ReplyDelete