Wednesday, 10 July 2013

Pizzeria Gemelli (BA)


Ondro našiel na Zľave dňa čosi takéto:


"Pravá talianská Pizza pripravená kuchármi, ktorých úsilie ocenili aj na MS v pečení pizze. Trikolóra: bazalka, mozarella, rajčiny a ďalšie voňavé a čerstvé ingrediencie. Všetky druhy teraz len za 1,99 €."

Nebudeme dlho chodiť okolo horkej kaše - čistý odrb

Je možné, že kurzor vašej myšky sa po tomto vyjadrení už vznáša nad veľkým červeným X, no ak je tomu tak, ešte chvíľu vyčkajte. Možno to s pizzou v Gemelli nebolo až také zlé...

Ja som na svoj kupón zobral sestru Lenku, aby sme hodili po dlhšom čase našu tradičnú bratskú reč o živote (v podstate teda o tom, kto z nás je väčší big-shot). Ondro na nás už čakal, aj preto, že sme chvíľu meškali - predsa len pizzerka je trochu od ruky (za Ekonomickou univerzitou v Petržalke). 


Potreba rezervácie sa ukázala ako zbytočná, v podniku sme boli takmer jediní. Na druhej strane boli tri hodiny popoludní, čo je zriedkavý čas na pizzu. Zanedlho priskočil čašník s jedálnym lístkom a objednali sme si kofolu. Prejav mal tichší a všeobecne sa mi zdal, že bol s cudziny - sme ale predsa v pravej talianskej pizzerii a dosť možno to bol jeden zo samotných majstrov sveta! Vzrušenie a napätie sa dalo krájať...

Pri objednávke ma teda zaujímalo, akéže to špeciality možno očakávať pod názvami ingrediencií ako "syr" alebo "šunka". Nepochybne pôjde o vzácny druh mozzarelly s komplikovaným názvom, napr. "mozzarella de liquido che fuoriesce finisce eros ramazzotti sempre sotto tra la pizza e la teglia e la inumidisce" a pravé prosciutto z ľavého stehna zadnej nohy vyšportovaného prasiatka vychovaného na pizzách hawai!

Táto pravá talianská pizzeria je však nie len pravá, ale aj originálna! Žiadna mozzarella alebo prosciutto - pravé talianské pizze sa tu robia s Eidamom a obyčajnou šunkou! Neopakovateľné...

Pepperonne
Toto
Ondro zvolil špecialitu s názvom Gemelli, ja Pepperonne a Lenka toto. Teda presnejšie pizzu s názvom Toto. Škoda, že nemali aj Hento, boli by z toho zaujímavé konverzácie ("Čo si dáte? Toto. Hento? Nie toto tu! Jáj toto teda. Ukážte, ktoré?") .

Ok, dosť bolo srandy, majstri sveta bokom, žiadnych sme žiaľ nevideli. Avšak našli sme aj pozitíva. Jedným bola určite pekná pec na drevo v ktorej pizze nepobudli ani 3 a pol minúty a už boli hotové (spolu s prípravou cca 12 minút). Najväčší plus ale dávam pizzerke za pizzaiola, ktorý síce nebol na MS a pizze robil zhruba rok, no veľmi sa mi páčil jeho prístup. Pizze robil rád a robil ich tak, aby chutili jemu a v dôsledku teda aj jeho zákazníkom. Aj Peter Reinhart tvrdil, že azda najdôležitejšou zložkou každej pizze je "dedication and enthusiasm" toho, kto pizzu pripravoval. V tomto prípade treba teda uznať, že napriek nič-moc ingredienciám (čo je ale vec pizzerie) nám pizze chutili, boli pekne vyzdobené, správne prepečené a "crust" bol taký ako som očakával - jemný a mierne křupavý.


Celkový pocit je teda trochu zmiešaný. Neviem, či to s tými majstrovstvami a talianskými pizzami bolo len nejaké nedorozumenie, každopádne boli už aj lepšie pizza hunty. Aspoň že sme sa s Lenkou dohodli, že najväčším big-shotom je aj tak Ondro.

1 comment:

  1. Feri a kde je napisane ze MS znamena majstrovstva Sveta?:) Inak podniku by som sa radsej co sa 'ambiance' tyka vyhla, ale pizza bola fajn, Toto chutilo:)

    ReplyDelete